top of page
ניתוח כפתורים לאוזניים
ניתוח כפתורים

נוזלים באוזניים וירידה בשמיעה

 

רופא אף אוזן גרון עשוי להמליץ על ניתוח החדרת צינוריות אוורור לאוזניים (כפתורים) כדי למנוע

הצטברות נוזלים באוזן התיכונה, אשר פוגעת בשמיעה. סיבות אפשריות נוספות לניתוח כפתורים הן דלקות חוזרות באוזן התיכונה, או שקיעה של עור התוף. 

 

מהם כפתורים/צינוריות אוורור לאוזניים?

הכפתורים הם צינוריות זעירות מסיליקון, המוחדרות לעור התוף לשם יצירת פתח מהאוזן התיכונה

החוצה. מטרת הפתח היא לאוורר ולייבש את האוזן מנוזלים ולהחזיר את השמיעה לרמה תקינה. ישנם סוגים שונים של כפתורים (בתמונה למעלה משמאל) וההחלטה על סוג הכפתור תתבצע לפי מצב האוזן לפני הניתוח.

 

מהן ההמלצות לביצוע הניתוח?

ההמלצה על הכנסת כפתורים ניתנת לרוב אחרי שמתועדת ירידה הולכתית בשמיעה (לא עצבית) בשתי בדיקות שמיעה עוקבות בהפרש של חודשיים-שלושה אחת מהשניה אלא אם יש עיכוב שפתי ניכר, במצב כזה לעיתים ההמלצה תהיה מיידית.

מטרת ניתוח כפתורים היא לשפר את איכות חייו של הילד – שיפור השמיעה והתפתחות הדיבור, או הפחתת מספר הדלקות מהן הוא סובל. בחלק מהילדים עם הזמן נוזלים באוזניים יכולים להתייבש מעצמם. זהו תהליך שקשה לצפות אותו מראש. לכן, בשלב ראשון מתבצע מעקב בלבד, ורק אחרי שהנוזלים לא נספגים במשך מספר חודשים מתקבלת החלטה על ניתוח לפי מידת הירידה בשמיעה.

 

האם יש טיפול אלטרנטיבי לנוזלים באוזניים שלא בניתוח?

לפי המלצות האיגוד האמריקאי לרפואת ילדים וא.א.ג- אין טיפול תרופתי יעיל לייבוש נוזלים באוזניים. ישנם רופאים שיתנו תרופות מייבשות (פנסטיל לדוגמא), ספריי סטרואידים לאף, תרופות נוגדות אלרגיה ועוד. היעילות של התרופות היא זמנית בלבד ולאחר הפסקת הטיפול הנוזלים יחזרו. 

כיצד מתבצע הניתוח?

הניתוח מתבצע בהרדמה כללית קצרה מאוד (5-10 דקות) והילד/ה נושם בכוחות עצמו דרך מסכת חמצן (אין צינור הנשמה). הניתוח מתבצע במסגרת אשפוז יום. הילד חייב להיות בריא – ללא חום, נזלת או שיעול. הרופא המנתח מנקה את תעלת השמע החיצונית ומנקב את עור התוף. בתחילה הוא שואב את הנוזל הצמיגי שנאגר באוזן התיכונה. לאחר מכן הרופא יחדיר צינורית קטנה (כפתור) כדי להבטיח שהנקב שנוצר לא ייסגר (בתמונה למעלה מימין). הכפתורים מאפשרים ניקוז נוזלים וכניסת אוויר אל האוזן התיכונה, מחזירים את השמיעה לטווח הנורמה, ולרב מונעים דלקות אוזניים חוזרות.

האם ישנן תופעות לוואי/סיבוכים לאחר הניתוח?

לאחר ניתוח כפתורים לא צפויים כאבים, אלא אם בו בזמן – כפי שמקובל לעתים – הילד עבר ניתוח להסרת שקדים או כריתת שקד שלישי. הילד ישוחרר מבית החולים כשעה לאחר הניתוח. למחרת הילד יכול לחזור לפעילות מלאה: לשוב לבית הספר, לגן הילדים או למשפחתון. בימים/שבועות הראשונים לאחר הניתוח ייתכנו הפרשות מהאוזניים- תקין. אם ההפרשות אינן פוסקות או מזדהמות (מוגלתיות), יש לפנות לרופא אף-אוזן- גרון ילדים להמשך טיפול.

הכפתורים נפלטים מעצמם אחרי חצי שנה עד שנה וחצי בממוצע, מבלי שהילד או אתם תרגישו בכך. הפתח בעור התוף נסגר בדרך כלל מעצמו. לעתים רחוקות מאוד הכפתורים לא נפלטים החוצה באופן עצמוני – אז נדרשת פעולה של רופא אף אוזן גרון ילדים כדי להוציאם.

 

למרות שניתוח להחדרת צינוריות אוורור לאוזניים (כפתורים) הוא פשוט ומהיר, עלולים להיות לו סיבוכים:

1. הפרשות מהאוזניים למשך מספר שבועות.

2. היוותרות נקב בעור התוף לאחר יציאת הכפתור (בסביבות 3-5%, תלוי בסוג הכפתור).

 

ככלל, ברגע שהכפתורים במקום והתעלה יבשה מהפרשות, השמיעה תשתפר באופן מיידי אך השיפור המשמעותי יגיע מספר שבועות לאחר הניתוח. 

 

האם צריך להימנע ממים לאחר הניתוח?

היום, אין המלצה להימנע מהחדרת מים לאוזניים לאחר ניתוח כפתורים לילדים (אין צורך באטמים !!). אני אישית ממליץ להמנע מהרטבת אוזניים במהלך יומיים בלבד לאחר הניתוח.

אנחנו מסבירים להורים שניתן להרטיב את האוזניים כרגיל אך אם תופיע דלקת נאלץ לטפל ולהתחיל לשמור ממים. במידה ומופיעה הפרשה מוגלתית מהאוזניים, הטיפול לרב יהיה מקומי-שימוש בטיפות אנטיביוטיות. חשוב לדעת שלא כל סוג של טיפות מותר לשימוש כאשר יש כפתור באוזן מפני החשש מנזק לאוזן הפנימית.

מומלץ לחזור על בדיקת שמיעה התנהגותית כ-6-8 שבועות לאחר הניתוח ולהגיע לביקורת אצל רופא א.א.ג.

 

 

 

bottom of page